top of page

Hendrik Broer

 (1886 - 1968)

Hendrik Broer afbeelding 22 2.jpeg
Jan Katers over Hendrik Broer
00:00 / 03:11

                                          Jan Katers was een groot bewonderaar van Hendrik Broer.                                                               

                                                      

Ik heb enorme grote bewondering gehad voor het werk van Broer. In '40-'44 had ik al werk van hem gezien en had ik hem ook verschillende keren gevraagd: zeg Broer, kan ik geen les van je krijgen?

Dan zei Broer: Ach jongen, nee, schilderen kan ik je niet leren , dat moet je zelf leren en als ik je een goede raad mag geven: je moet pas echt gaan schilderen als je de schaapjes op het droge hebt! Dan kun je schilderen zoals je zelf wilt en als je er van moet bestaan moet je schilderen zoals de mensen dat willen, anders kopen ze niet van je! En zo hoort 't niet..

Ik kwam dus regelmatig bij hem en durfde nooit meer te vragen: kan ik geen les van je krijgen?

Tot in 1953 : Kom ik een keer met mijn vrouw op visite en dan zat zij altijd met zijn vrouw te praten en ik ging met Broer naar z'n hokje (atelier) toe en  we bekeken dan wat schilderijen en komen later weer in huis voor een kopje thee en zegt m'n vrouw tegen hem:

Broer, m'n man zegt altijd dat hij geen les van je kan krijgen; dat wil je niet; maar als hij nou gewoon een keer naast je komt werken in je atelier en naast je schilderen....

Broer: och jongen, zou je dat wel willen?

Waarop ik zeg: niets liever! En dus heb ik 10 jaar het geluk gehad dat ik in het heiligdom van Broer kon zitten en dat was zooo mooi (emotioneel..)

Het mooie; die man had een rust over zich die niet onder woorden te brengen is. Als 't schemerig werd dan kon je niet veel meer werken, maar dan kwam de "gouden" tijd.

Hij zette een schilderij langs de kant; weet niet of jullie het werk van Broer kennen; maar de meeste schilderijen waren "versluierd" en wanneer dan ´t avondlicht erover kwam dan werden de schilderijen steeds mooier.. en dan hoefde je ook soms een kwartier niets te zeggen. Dat was dan geen pijnlijke stilte.. Dan was 't zo stil dat je de hagedisjes op de plavuizen vloer kon horen lopen...

Ja, dat zal m'n hele leven bij me blijven; die momenten!

Vraag: ook veel geleerd in deze tijd?

Katers: volmondig JA, de verstilling in het werk, zo Broer dat deed..Daar ben ik nog steeds een kleine jongen bij, maar het heeft zeker mijn leven verrijkt.

Hieronder vindt u een overzicht van zijn werk en van de uitingen in de media.

Schilderijen Hendrik Broer

Hendrik Broer in atelier.jpg
Broer 2 (2).jpg
Slijpsteen Broer.jpg

Molensteen 59x79

Broer 1 (2)_edited.jpg

Droogbloemen 26x38

Broer 3 (2).jpg

6502 Schuur 29x39 linnen

Haven 35x23

Kranten/media
Hendrik Broer

Hendrik Broer schilderij
Schilderij 5
Hendrik Broer schilderij 3
Hendrik Broer schilderij 2
Schilderij 6
Schilderij 4
Hendrik Broer artikel
Hendrik Broer expositie
Hendrik Broer expositie 1
Kunstschilder Broer
Foto Hendrik Broer
Hendrik Broer kunstschilder
bottom of page